torsdag 29. november 2007

JULETYSKLAND

Det er snart jul, og jeg er til vanlig vant til risensynsgrøt, gløgg, klementiner, godteri, nissespillinger og julebord i adventstiden. Men, dette blir nok annerledes i år. Tyskerne har en sterkt tradisjon med sine "Weihnachtsmarkt", og nok en grunn for å samle seg sammen og drikke øl, glüewine og spise pølse, brente mandler og søtsaker.
Selve tradisjonen med julemarket er over 300 år gammel, men i Hannover har de bare hatt julemarked i 150 år. Det er et julemarket i nesten hver eneste by i Tyskland, men Dresden og Nürnberg har de eldste og mest berømte julemarkedene.
Hannover har tre stykker, spredt utover forskjellige steder i byen. Det har allerede startet, og varer helt til 22.desember. Det største markedet er rundt Marktkirken som ligger i Altstadt (Gamlebyen). Hannover kan foreløpig skilte med den største "Weihnachtspyramide" som står på Kröpke midt i byen, og der selges det varm mat. Jeg har foreløpig smakt på pølse i rundstykke, og -"es hat mir sehr gut gefallen". Pyramiden er ikke kjempepen,(den er egentlig ganske stygg) men litt surrealistisk og morsom sånn midt på gata.
Det er generelt lite lys i Hannovers gater, men i førjulstiden er ikke tyskerne gjerrige lenger- det lyser og skinner i hele byen.

Så, både jeg og sulten min lever foreløpig godt her nede, og det er ikke så vanskelig å late som man er tysker- ved å spise kaker og boller og sukkerspinn og sjokolade og mandler mens man titter på rare ting man absolutt ikke trenger.